Sätila Trail 85km – ett experiment!

Klockan är 0600 och starten går för årets upplaga av Sätila Trail. Jag har sprungit loppet ett par gånger tidigare men denna gång har jag för avsikt att göra ett experiment. Planen är att följa ett par ”regler” för pulsen. Reglerna var som följer.

  1. Ingen löpning över 140bpm
  2. Ingen gång under 130bpm
  3. Inte tillåta pulsen att stiga över 150bpm

Med andra ord ganska likt så som jag tränat det sista. Dock har min träning bestått av uteslutande min vanliga 11km runda. Avslutade dessutom med att vara förkyld i nästan 3 veckor…

Taktiken resulterade föga förvånande i att jag snabbt blev en av de sista löparna längs spåret. Det blir väldigt mycket gång redan från start. Det kändes ovant att komma i det närmaste oberörd till stationerna. Äskhults by brukar vara lite av ett fältsjukhus. De tre löpare jag haft följe med under en timme innan Äskhult stannar längre än mig där och kommer ca en timme efter mig i mål.

Efter 11 timmar kommer det jag på något sätt väntat på. Jag orkar inte längre springa så att pulsen kommer upp i 140bpm. Nu behöver jag inte kolla så ofta på klockan. Det känns på något sätt som att jag nästan kan hålla högre fart nu än innan.

Så händer något oväntat. Min pannlampa blinkar till och varnar för lågt batteri. Damn. Jag har minst 3 timmar kvar till mål och det är ofattbart mörkt när man stänger av pannlampan. Man ser inte ens vad som är upp och ned. Kanske kan jag lysa mig fram med mobilen? Jag riktar lampan nedåt för att spara lite ström. Sneglar framåt och märker att jag ändå ser nästa reflex.

Nu släpper jag helt på tempot och försöker komma fram så fort det bara går. Hoppas att det skall finnas möjlighet till USB-laddning på Stationen i Ramhulta. Det finns det inte….men däremot erbjuder mannen på stationen att jag kan få låna hans ficklampa. Det gör jag gärna. Försöker nu forcera resten av banan med någon slags stolthet. Jag har ork på ett sätt som jag inte brukar ha. Kan springa där det är löpbart och hålla bra marchfart övriga bitar.

Inget superresultat men jag var absolut inte sist i mål. Väldigt bra var däremot hur jag mådde efter loppet.

Inför nästa lopp som är Sandsjöbacka Trail så kommer jag att blanda in lite mer högintensivt i träningen. Funderar även på att flytta mina regler en smula till 135/145 för att se om även det håller.

Jag känner mig tacksam över att kroppen fungerar så bra att jag kan fortsätta med dessa äventyr. Även tacksam för att det finns så många bra lopp nära där jag bor och att tävlingarna är begåvade med fantastiska medlöpare och funktionärer.

Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.