Salomon S-Lab Ultra(2018) vs Salomon S-Lab Sense Ultra(pre 2018)

Salomon S-Lab Ultra(2018) vs Salomon S-Lab Sense Ultra(pre 2018)

Följande är mina reflektioner kring dessa två par skor. Namnet indikerar att de skulle röra sig om snarlika skor och att Ultra:n är 2018 års modell av Sense Ultra. I själva verket är detta två väldigt olika skor.

Jag är inne på mitt tredje par Sense Ultra och detta är utan konkurrens de bästa skor jag sprungit i. Efter att ha sprungit hela UTMB i augusti utan att ens ta av skorna kunde jag konstatera att jag efter loppet endast fått en enda liten blåsa på den ena foten. Jag la inte märke till detta eller något annat med skorna under hela loppet. Så vill jag att skor skall vara. De skall bara fungera.

I min dropbag i Courmayeur hade jag ett par Ultra(2018) som jag hittat ”billigt” i en sportbutik i Chamonix dagarna innan loppet. Planen var att byta till dessa om mina Sense Ultra var obekväma. Så blev alltså inte fallet.

Jag har sedan dess tränat omväxlande i de båda paren och kan konstatera att de är väldigt olika men att de nyare Ultra också är riktigt bra. De glider in på en säker andraplats efter Sense Ultra. Varför Salomon valt att sluta tillverka Sense Ultra är ett mysterium. Detta var en mycket lyckad modell som var både omtyckt av berslöpare och även en försäljningsframgång mot en bredare publik. Det hade absolut funnits plats för båda modellerna.

Det som den nyare Ultran har som Sense Ultra saknade är den inbyggda möjligheten att anpassa sig till svällande fötter. Detta skall vara den stora fördelen med Ultra-skon. Jag har ännu inte sprungit tillräckligt långt i dem för att känna detta men å andra sidan tyckte jag att det fungerade bra redan i Sense Ultra. Kanske man behöver vara mer känslig än mig för att behöva detta.

Jag tycker att min bild ovan ganska väl illustrerar skillnaden mellan de båda skorna. Ultran är lite högre och lite hårdare men på ett skönt sätt. Sense Ultra är som en mockasin med en platt och låg profil. Båda skorna verkar tåla hård användning bra och överdelen av skon håller lika länge som sulan. Materialet på överdelen i Ultraskon ser ut att kunna hålla ännu bättre än Sense Ultra men det får tiden utvisa.

Den nyare skon har en betydligt smartare ficka för skosnörena vilket verkligen får den gamla modellen att kännas föråldrad.

Alla skor i S-Lab serien rejält dyra och jag hade gärna sprungit i billigare skor om det inte var så att mina fötter var så kräsna och att S-Lab skorna konsekvent levererar den kvalité och komfort som jag vill ha.

Sense Ultra är numera nästan omöjlig att få tag på. Jag hoppas att Salomon kommer med en efterföljare med samma sorts känsla. Fram tills dess skall jag vårda mina kära Sense Ultra så väl att de varar länge länge…

4.5 / 5 stars     

En kommentar till “Salomon S-Lab Ultra(2018) vs Salomon S-Lab Sense Ultra(pre 2018)”

  1. Ett sånt utomordentligt exempel på att det olika intresseområden och dess nördar. Kämpa på Johan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.