hyponatremi vid träning och tävling

Tankar om hyponatremi vid träning och tävling

När jag i vuxen ålder började träna och tävla i uthållighetsidrott fick jag snabbt stora problem med vätske/salt balansen. Jag mådde rejält dåligt efter varje gång jag svettats mycket och jag tolkade det som vätskebrist. Symptomen påminde om en seriös bakfylla och uppkom efter varje hårdare träningspass. Dricka mer vatten innan, under och efter passet blev mitt naturliga motdrag mot det som jag tolkade som dehydrering och det fungerade verkligen dåligt. Nu i efterhand kan jag konstatera att det snarare var Hyponatremi (EAH – exercise associated hyponatremia). Hyponatremi är en elektrolytrubbning och kan uppstå efter överdosering av vatten, sk övervätskning. Lite mer intressant info om detta hittar du i denna artikel från webbsidan irunfar.com. Även i denna artikel. För den som vill gräva djupare i detta rekommenderar jag Tim Noakes djupgående bok Waterlogged.

I mitt fall tog det flera år innan jag slutade skjuta mig själv i foten genom att dricka för mycket och ytterligare tid innan jag någorlunda förstod vad som händer.

Ett tag använde jag Resorb/Fizz/Zero salt-brustabletter för rehydrering under och efter ansträngning. Detta mildrade symptomen och jag mådde mindre illa.  Att tillsätta mycket salt gör att saltbalansen blir bättre men hjälper inte i sig mot vätskeöverskottet. Jag tål inte heller sötningsmedel som de flesta av dessa tabletter innehåller och detta gör att jag blir väldigt gasig i magen.

Under Icebug 24 2011 fick jag i mig för mycket salt i kroppen(med brustabletter) vilket inte heller är helt enkelt att reda ut under en tävling. Det leder till enorm törst och accelererat drickande av den salta drycken.

Numera använder jag min ”egna sportdryck” med detta enkla recept: Vatten(ca 500ml), 1msk MCT-olja, lite salt, lite honung.
Sockret(honungen) är inte till för att ge mig energi utan för att underlätta för vattnet att tas upp. Saltet är mest till för att göra drycken godare och mer isoton/lättdrucken. MCT-oljan är energi och dämpar även farten med vilken andra kolhydrater tas upp. Skall jag vara igång mer än 2 timmar så äter jag också något redan efter 45 minuter och där finns det ibland lite snabbare kolhydrater…

Prova! Gott så det förslår och billigt så klart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.